24 aprill 2010

Sünnipäeva külmlaud


Algatuseks väike meenutus Mihkli sünnipäevalauast. Pakkusime üleküpsetatud šampinjonikübaraid, lõherulle kurgi ja juustuga, friteeritud camemberti mustikamoosiga, päikesekuivatatud tomatite ja kitsejuustu suupistesaiu, singišarlotti ning tuunikala-krevetitorti. Magusaks palaks oli valge šokolaadi ja toorjuustu tort. Kõik retseptid peale tuunikala-krevetitordi on võetud raamatust Eesti perepeod. Tuunikala-krevetitordiretsept pärineb toidutarest.

Selline laud toidab suurepäraselt ära 12 inimest. Minu lemmikuteks osutusid friteeritud camemberti mustikamoosiga ja singišarlott. Sünnipäevalapse lemmikud on läbi aegade olnud päikesekuivatatud tomatite ja kitsejuustuga suupistesaiad ning valge šokolaadi ja toorjuustu tort.

Üleküpsetatud šampinjonikübarad

250 g ühesuuruseid šampinjone
150 g sinihallitusjuustu

Eelkuumuta ahi 150 kraadini. Puhasta seened, murra seenejalg ära ja täida tekkinud süvend sinihallitusjuustuga. Küpseta seeni 150 kraadi juures 10 minutit.

Lõherullid kurgi ja juustuga

125 g külmsuitsulõhet
250 g Emmentali juustu
1 väike kurk
kimp tilli


Tükelda juust kuubikuteks. Kurgist tõmba koorimisnoaga peenikesed viilud ning lõhest juustulaiused viilud. Keera kurgi- ja lõheviilud rulli ning kinnita kokteilitikuga juustule. Kaunistasin tilliga.

Tuunikala-krevetitort

2 tk röstsai


Täidis:
2 tk tuunikalakonserv (a 180g)
3 tk keedetud muna
2 dl majonees
1.5 dl hapukoor
1.5 sl tšillikaste või -ketšup
1.5 sl mahe sinep
1.5 sl sidrunimahl
1 tl sool

Peale:
0.5 dl majonees
1 dl hapukoor

Kaunistuseks:
200 g koorimata krevetid
2 tk keedetud muna
kirsstomateid
rohelist salatit
tilli


Sega nõrutatud ja tükeldatud tuunikala, hakitud munad, majonees ja hapukoor. Maitsesta segu tšillikastme, sinepi, sidrunimahla ja soolaga. Lõika saiaviiludelt ääred. Pane kolm kihti saiaviile vaagnale vaheldumisi täidisega. Pealmiseks kihiks sai. Lase tordil üleöö külmas seista. Kata tort majoneesi ja hapukoore seguga ning kaunistasin salati, muna, krevettide, tomati ja tilliga. See tort tõesti sulab suus.

Valge šokolaadi ja toorjuustu tort

See on kahtlemata meie pere lemmiktort, mida oleme mõningate mugandustega teinud korduvalt. Tordi tegemine nõuab parajalt pusimist, kuid tulemus on seda kõike väärt.

Põhi:
200g digestive küpsiseid
100g võid

Täidis:
400g maitsestamata toorjuustu
2 muna
2 dl suhkrut
250 g valget sokolaadi
2tl vanillisuhkrut
7 zelatiibilehte + 0,5 dl vett
2,5dl vahustatavat vanillikastet

Kaunistamiseks:
värskeid puuvilju või hakitud valget sokolaadi

Kata koogivorm küpsetuspaberiga. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu tugevalt koogivormi põhja. Pane zelatiinilehed vette 10 minutiks likku. Täidise tegemiseks eralda munavalged munakollastest. Sulata valge sokolaad veevannil. Sega toorjuust, munakollased ja suhkur ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud valge sokolaad. Vahusta ühes kausis vanillikaste ja teises kausis munavalged. Pigista zelatiinilehed kuivaksning sulata paaris supilusikatäies kuumas vees. Vahusta zelatiin sokolaadivahu hulka. Lisa kohe munavalgevaht ja vahustatud vanillikaste. Kalla täidis küpsisepõhjale. Lase tordil vägemalt 5 tundi külmkapis tarretuda. Kaunista vastavalt soovile.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar